BLOG
 

 

Kāzu fotogrāfa izvēle

Šis ir raksts par to, kas būtu jāņem vērā izvēloties kāzu fotogrāfu, par to, kā kāzu fotogrāfi strādā un kādas ir to darba aizkulises, nianses un kam būtu jāpievērš uzmanība, lai Jūs neapkrāptu un nebūtu vilšanās saņemot bildes.

Izmaksas

    Laba vidusmēra kāzu fotogrāfa vidējās izmaksas Latvijā ir robežās 400-500€ ( ir, protams, augstākas un zemākas cenas). Vidēji kāzas noris 8-16 stundas, bet atcerieties, ka fotogrāfa darbs nebeidzās ar fotografēšanu. Tālāk seko atlases, apstrādes, sagatavošanas un drukāšanas darbi. Ja Jūs gribēsiet ņemt fotogrāfu uz īsāku laiku (piemēram, tikai uz ceremoniju), fotogrāfa izmaksas varētu samazināties tikai daļēji, nevis proporcionāli, jo fotogrāfiem nav izdevīgi zaudēt potenciālu kāzu bildēšanas dienu dažu stundu dēļ. Kāzu fotogrāfu cenu nosaka tā pieprasījums, pieredze, tehniskais aprīkojums un atpazīstamība.
    Ja fotogrāfa izmaksas ir mazākas, tad ir jāuzmanās, jo iespējams, Jūs varētu sastapties ar kāds no šiem variantiem:
  • Kāzu fotogrāfa izmaksas ārpus galvaspilsētas ir zemākas, jo pieprasījums ir mazāks, kā arī algas ir zemākas. No tā izriet, ka fotogrāfam grūtāk un ilgāk ir sevi nodrošināt ar vēlamo tehniku.
  • Fotogrāfu ir piedāvājusi aģentūra, kura daļēji nodorošina fotogrāfu tehniski un ir starpnieks. Šīs aģentūras patur sev daļu honorāra. Bieži šādas aģentūras ir ieinteresētas piedāvāt "savu" fotogrāfu, uz kuru pati var pēc iespējas vairāk nopelnīt. Mēģiniet pēc iespējas atrast fotogrāfu pašrocīgi, bez starpnieku palīdzības vai strādāt ar godprātīgu aģentūru.
  • Fotogrāfs ir iesācējs, kuram ir jāizveido savs portfolio. Bieži šādiem fotogrāfiem ir neprofesionāla/pusprofesionāla tehnika un maza pieredze. Šādus fotogrāfus ņemt uz kāzām ir risks.
  • Fotogrāfs vēl nav apzinājies savas meistarības līmeni un novērtē sevi par zemu. Atrodot tādu fotogrāfu var ļoti paveikties izmaksu ziņā.

    Mana pieredze rāda, ka fotogrāfa izmaksas aptuveni sastāda 5-10% no kopējā kāzu budžeta, atkarībā no prioritātēm. Ir pāri, kuri, lai atļautos dārgāku fotogrāfu, atsakās no video.

Visbiežāk ir sastopamas divu veidu apmaksas sistēmas:
  1. Fotogrāfs nosauc konkrētu cenu par visu padarīto darbu. Šādam veidam ir priekšrocība, ka fotogrāfs var brīvi bildēt kāzās kā viņš vēlās, neekonomējot kadrus. Šeit būtiski norunāt, ko Jūs konkrēti saņemsiet par norunāto summu. Cik aptuveni būs fotogrāfiju. Ja fotogrāfa piedāvājumā ir izdrukas, tad uzprasiet cik lielas un cik daudz.
  2. Fotogrāfs nosauc konkrētu cenu par bildi. Šādas shēmas fotogrāfs strādā uz to, lai Jūs pēc kāzām nopirktu pēc iespējas vairāk fotogrāfiju no viņa. Fotogrāfiju cena var būt 5-10€ atkarībā gan no bildes sižeta (dažreiz kopbildes ir dārgākas), gan no izmērā. Šāda tipa shēmai ir vairāki mīnusi. Pirmkārt, fotogrāfs bildēs tikai to, kas tiks potenciāli vairāk pirkts, tāpēc daudzi mirkļi tiks palaisti garām, kurus fotogrāfs uzskatīs par velti izšķiestiem kadriem. Šādu politiku bieži izmanto "vecie" fotogrāfi un fotogrāfi, kas bildē ar filmu. Iesaku uzprasīt, cik vidēji tiek nobildētas fotogrāfijas un parēķiniet cik maksās, ja Jūs gribēsiet visas bildes nopirkt. Bieži tā arī notiek, ka tiek iegādātas visas bildes un vēl par papildus naudu nopirktas filmiņas.

Piebilde par fotogrāfiem, kas bildē ar filmiņām. Uzziniet cik fotogrāfs ņems filmiņas uz kāzām. Parēķiniet cik tad fotogrāfs varēs maksimāli uztaisīt fotogrāfiju (standarta filmiņa 36 kadri). Obligāti uzprasiet cik maksās, ja Jūs gribēsiet nopirkt no fotogrāfa visas filmiņas. Bieži filmiņas maksās dārgi, jo tad Jūs varēsiet no filmiņām kopēt fotogrāfijas tik cik Jums vajadzēs, kas gadījumā, kad fotogrāfs tirgo katru bildi atsevišķi, ir neiepējami. Šāds fotografēšanas stilts lēnām izzūd Latvijā, bet ārzemēs skaitās ļoti ekskluzīvs un to novērtēs tikai daži foto gurmāni.

Iesaku būt piesardzīgiem, ja fotogrāfs piedāvā kāzu bildēšanu bez maksas vai par nieka 100€. Šāda veida fotogrāfi bildēšanas zemās izmaksas kompensē ar diezgan augstu cenu par katru fotogrāfiju iegādi pēc kāzām. Piemēram, bildēšana maksā ļoti lēti, bet vēlāk par katru fotogrāfiju prasa augstu cenu.  Tāpēc neuzķeraties uz šādu marketinga pieeju un noskaidrojiet visu par izcenojumiem. Nekādā gadījumā neatstājiet cenu precizēšanu pēc kāzām! Šādu cenu cenu vēl piedāvā fotogrāfi iesācēji.

Rezervēšana

    Mēģiniet pēc iespējas ātrāk rezervēt savu datumu pie izvēlētā fotogrāfa. Jo fotogrāfs ir pieprasītāks, jo ātrāk tiek rezervēti viņa datumi. Nereti pat gadu pirms kāzām tiek rezervēti datumi, tāpēc labāk nevilcināties un neatlikt šo lietu uz vēlāku laiku. Ja runa ir par īpašiem skaitļu numerācijas datumiem, atcerieties, ja Jūs neesat vienīgais, kam ienāca prātā svinēt kāzas šajā datumā. Īpašos datumos cenas vienmēr būs augstākas, salīdzinot ar citiem datumiem, jo šo datumu pieprasījums ir ļoti augsts.

Atsauksmes

    Jābūt ļoti uzmanīgiem meklējot atsauksmes. Jebkurš jaunais pāris, kurš jau ir precējies un kāzu fotogrāfs nav savārījis putru, ieteiks savu fotogrāfu, kā labāko. Šāda veida atsauksme nav objektīva, jo viņi nav pieredzējuši kā cits fotogrāfs varētu nobildēt viņu kāzas. (piemērs, ja mēs nesam ēduši nevienu augli un pagaršojuši ābolu, bet citus esam tikai redzējuši un apgalvojam, ka ābols ir viss garšīgākais, vai tam var ticēt ?)
    Ļoti bieži internetā sastopami fotogrāfi, kas zem citiem vārdiem slēpjoties izreklamē paši sevi, dēvējot sevi par kāzu pāri, kuriem kāzas jau ir pagājušas. Bieži arī negatīvas atsauksmes ir konkurentu roku darbs. Šādas negatīvas atsauksmes ir nekonkrētas, netiek minēti ne vārdi, ne datumi, atsauksme informē tikai to, ka konkrētais fotogrāfs ir slikts. Bieži negatīvas vai pozitīvās atsauksmes ir rakstītas no dažādiem vārdiem, bet nāk no vienas personas. Interneta un draugu vērtējums nav objektīvs. Ticiet tikai un vienīgi savām acīm redzot fotogrāfijas un kontaktējoties ar fotogrāfu dzīvajā.

Fotogrāfa portfolio

    Fotogrāfs savā portfolio izliek tikai skaistākās bildes. Iesaku pievērst uzmanību fotogrāfiju tendencēm. Pirmkārt, vai tās ir pozētas bildes vai noķerti dzīvi kadri. Labam fotogrāfam jāprot radīt gan skaistas pozētas bildes, gan jāprot arī noķert lieliskus kadrus reportāžas stilā. Pievērsiet uzmanību fotogrāfiju daudzveidībai un radošajam izpildījumam. Pievērsiet uzmanību bildēs tam, kā fotogrāfs strādā ar "parastajiem" ļaudīm, kas nav modeļa tipa. Daži fotogrāfi izliek tikai jaunos pārus "smukulīšus", kurus var bildēt no visam pusēm un viss izskatīsies lieliski. Var gadīties tā, ka fotogrāfijās mainās tikai jaunie pāri, bet poza, izteiksme un bildes sūtījums ir viens un tas pats. Tas liecina par to, ka fotogrāfs vairs nestrādā radoši, bet ir izveidojis klišejas pēc kurām vadās. Pavērojiet arī cik radoši un daudzveidīgi ir darbi. Vai ir detaļas, portreti, kopplāni, bērni, atsevišķi līgavainis un līgava, gatavošanās process, emocijas, prieks, asaras, vecāki, neparasti un oriģināli kadri ir sastopami fotogrāfa portfolio.
    Ja esat noskatījis fotogrāfu, noteikti palūdziet, lai fotogrāfs parāda vismaz vienas kāzas no sākuma līdz beigām, lai gūtu pilnu priekšstatu par to ko Jūs saņemsiet. Skatoties vienas kāzas bildes, pievērsiet uzmanību, kurā sezonā tās tika bildētās. Ja Jūs precaties ziemā, tad paprasiet apskatīt ziemas sezonas bildes. Pretējā gadījumā fotogrāfs var parādīt vasaras sezonas bildes, kur ir saulains un silts laiks un tad priekšstats par to, ko saņemsiet, būs maldīgs. Ja fotogrāfs atsakās parādīt kaut vienas kāzas no sākuma līdz beigām, tad tas liktu aizdomāties un būt piesardzīgiem. Saņemt kaķi maisā nav patīkami! Portfolio ir kā skaista vizītkarte, bet pilnīgu ainu Jums parādīs vienas kāzas visas bildes.
    Pētot fotogrāfa portfolio pievērsiet uzmanību bilžu stilīgumom jeb vizuālajai modei. Vai, Jūsuprat, bildes skaistumu būs iespējams novērtēt arī pēc 5 un 10 gadiem? Vai bilde nav piesātināta ar kādu efektu vai apstrādes paņēmienu, ko nosaka šī brīža mode? Bildei jābūt spēcīgai pašai par sevi, bez nekādiem papildus elementiem, kas raksturīgs šī brīža modes tendencēm. Kādreiz bilde "līgava uz plaukstas" skaitījās ļoti smuki, bet šodien par šādu bildi smejas. Tas pats ir par apstrādes paņēmieniem un efektiem. Tam jāpievērš uzmanība, jo kāzu bildes rādīsiet arī pēc 5, 10 un 30 gadiem!

Bilžu saņemšana

    Noskaidrojiet, kad Jūs saņemsiet bildes. Ir jāuzmanās, ja fotogrāfs piedāvā bildes uzreiz pēc kāzām (tajā pašā vakarā vai pēc dažām dienām). Lai cik arī fotogrāfs ir profesionāls, jebkurai fotogrāfijai ir vajadzīga korekcija un apstrāde. Pat foto filmiņas kadri tiek koriģēti, bet tikai drukāšanas procesā, lai bilde būtu skaistāka. Diemžēl digitālā apstrāde aizņem daudz vairāk laika un darba. Fotogrāfa bilžu nodošanas temiņš ir atkarīgs gan no fotogrāfa apstrādes un fotografēšanas iemaņām, gan no tā cik fotogrāfs ir prasīgs pats pret sevi un bildēm, gan arī no tā cik fotogrāfam ir kāzu vienā sezonā. Ātri termiņi skaitās 1-3 nedēļas. Normāli termiņi 1-3 mēneši. Ilgi jau ir 3-6 mēneši. Bet mans ieteikums ir labāk gaidīt un atlikušo mūžu priecāties par bildēm, nekā saņemt bildes ātri un nožēloties pēc tam. Bieži fotogrāfi piedāvā arī slaidšovu, bilžu izdruku un foto grāmatu izveidi, kas aizņem arī papildus laiku.

Tehnika

    Daļēji par fotogāfa pieredzi un līmeni Jums pateiks viņa tehnikas saraksts. Fotogrāfa tehnika ir darba instruments, un jebkurš sevi cienīgs fotogrāfs gribēs sev nopirkt pēc iespējas labāku darba instrumentu, protams, viss atkarīgs no fotogrāfa prioritātēm, kur ieguldīt nopelnīto naudu. Vai nopirkt labāku objektīvu vai jaunu riteni. Ja fotogrāfs pelna tikai ar fotografēšanu un fotoaparāta cena ir diezgan augsta, tas nozīmē, ka fotogrāfs ir jau kādu laiku veiksmīgi strādājis un sapelnījis labai tehnikai. Jebkurš fotogrāfs tiecas pēc labākas kameras. Ja fotoaparāta cena ir zem 1000€, tas var liecināt, ka fotogrāfs ir iesācējs vai arī ekonomē uz tehnikas rēķina. Tehnikai ir diezgan liela nozīme, jo no tās ir atkarīga gan kvalitāte, gan fotogrāfa radošo iedeju izpildījuma iespējas. Jo fotogrāfa tehnika ir dārgāka, jo lielākas ir fotogrāfa iespējas.
    Ja fotogrāfs fotografē ar divām kamerām, tad Jūs esat pasargāts no gadījumiem, ja fotoaparāts salūzt. Fotoaparāts kā jebkura elektronika mēdz salūzt pašā nepiemērotākajā brīdī. Kā arī divas foto kameras norāda, ka fotogrāfs grib būt operatīvs un nezaudēt momentu dēļ objektīvu nomaiņas.
    Lai novērtētu fotogrāfa tehnisko līmeni vienkārši uzprasiet, lai fotogrāfs atsūta savu pilno tehnisko ekipējuma sarakstu. Tālāk parēķiniet izmantojot salidzini.lv, cik maksā fotokameras un objektīvi kopā:
 
Fototehnikas budžets Fotogrāfa līmenis
<500€ Fotogrāfs ir iegādājies pašu lētāko foto kameru, kas norādā tā neprofesionāloitāti un nekompetenci kāzu fotogrāfijā. Uzticamība 1%.
500-1200€ Fotogrāfs ir iesācējs. Esiet ļoti uzmanīgi pie šāda fotogrāfa izvēles. Fotogrāfs ir tikai sava ceļa pašā sākumā. Uzticamība 5%
1200-2000€ Fotogrāfs ir iegādājies pašu minimumu, lai kaut cik kvalitatīvi fotografētu kāzas. Uzticamība 30%
2000-3000€ Fotogrāfam ir pietiekoši laba tehnika, lai veiktu kāzu fotografēšanu. Uzticamība 70%
3000-5000€ Fotogrāfs ir labi ekipēts kāzu fotografēšanai. Uzticamība 80%
5000-10000€ Fotogrāfs ir izvēlējies ļoti labu foto tehniku savam darbam. Uzticamība 90%
10000-20000€ Fotogrāfs ir izvēlējies labāko digitālo fototehniku savam darbam, kāda pieejama tirgū. Uzticamība 99%

Šī tabula ir tikai informatīva, jo dzīvē var būt izņēmumi. Ir gadījumi, kad turīgi cilvēki nopērk vissdārgāko tehniku un grib sevi izmēģināt kāzu fotografēšanā. Tapēc vienmēr apskatiet fotogrāfa darbus!
 

Draugs-fotogrāfs

    Ja Jūs vēlaties ekonomisku apsvērumu dēļ aizvietot profesionālu fotogrāfu ar draugu-fotogrāfu, kurš nesen ir iegādājies kameru, tad tas var beigties ne pārāk labi. Cilvēks, kuram ir profesionāla vai pus-profesionāla kamera vēl neskaitās fotogrāfs. Ja Jūs katru dienu gatavojat ēst savam mīļotajam tas vēl nenozīmē, ka Jūs esat pavārs un gatavi piestrādāt brīvdienās par pavāru. Fotogrāfu profesionāli raksturo vēl pieredze, zināšanas, prasme, izjūtas un intuīcija. Ja kāzu budžets ir ļoti mazs un nepietiek finanses profesionālam kāzu fotogrāfam, tad pameklējiet draugu vai paziņu lokā kādu, kurš aizraujas hobija līmenī ar fotografēšanu, un par sibolisku samaksu nolīgstiet to. Bet to es iesaku darīt tikai tad, ja vispār nav paredzētas finanses kāzu fotogrāfam, jo tikai no nolīgtā profesionālā fotogrāfa Jūs varēsiet pieprasīt labu rezultātu. Saņemot neapmierinošas bildes no drauga-fotogrāfa vainīgs būs tikai tas, kas izvēlējās nepieredzējušu fotogrāfu kāzu fotografēšanai.

Vairāki fotogrāfi

    Daži fotogrāfi piedāvā uz kāzām ņemt divus fotogrāfus vienlaicīgi. Tas ir diezgan liels pluss, jo viens fotogrāfs nevar atrasties daudzās vietās. Divi fotogrāfi strādājot vienlaicīgi nobildēs notikumu no diviem dažādiem skatpunktiem. Kamēr viens fotogrāfs bildē kopplānus, otrs fotogrāfs var pārslēgties uz detaļām un portretiem. Kamēr viens fotogrāfs bildē notikumu, otrs fotogrāfs var brīvi eksperimentēt neuztraucoties par to ka kāds svarīgs brīdis tiks palaists garām. Šādi aspekti ļaus Jums iegūt daudz interesantākus un negaidītus kadrus. Pozētās bildēs fotogrāfi var piepalīdzēt kā asistenti, koriģējot pozas vai turot atstarotājus vai gaismu. Tikai nemēģiniet paņemt uz kāzām divus dažādus fotogrāfus. Viņi sāks strādāt kā konkurenti un var beigties ar lielu kašķi vai pat ar kautiņu. Abiem fotogrāfiem šāda tikšanās būs ļoti nepatīkama. Šāda veida pakalpojumu jāizvēlas, ja abi fotogrāfi strādā patstāvīgi vienā komandā. Diemžēl trīs fotogrāfi jau ir par daudz un sāks līst viens otram kadrā. Nevajag pārspīlēt ar fotogrāfu skaitu.

Filma vs Digitālais aparāts

    Jums rodas jautājums, kas tad ir labāks, filma vai digitālais aparāts? Ne viens, ne otrs. Katram ir savi plusi un mīnusi, piemērām, filmai ir labāks diapazons (bildes saulainā laikā tiešā saulē ir labākas), daudz mazāk laika jāvelta apstrādei, bet kadru skaits ir ierobežots un jāpārdomā katrs pogas spiediens. Digitālais turpretim ļauj fotogrāfam bildēt vairāk, neekonomējot kadrus. Tādā veidā nav jādomā par kadru skaitu, par notiekošā svarīgumu un par atlikušo filmiņu skaitu. Digitālai apstrādei ir pārliecinoša uzvara pār filmas apstrādes iespējām. Arhivēšanas iespēja digitālajam ir plašāka. Jūs varat sarakstīt bildes diskos,  sūtīt pa epastu, likt dažādos portālos utt. To protams var darīt arī ar filmu bildēm, bet tad pašu filmu ir jāskanē un tas ir papildus tēriņi. Kāzu bildēšana uz filmas, manuprāt, ir ekskluzīva, un to novērtēs tikai īpaši gurmāni, kas fano par foto filmu.
    Tas nav nekas slikts, ja Jūsu fotogrāfs bildē ar filmu aparātu, vienīgais, mēģiniet pēc kāzām savā īpašumā iegūt visas filmiņas, lai varētu pavairot vai noskanēt tās.

Fotosalons vai fotostudija

    Fotosalonu vai fotostudiju kāzu dienā izvēlās, lai radītu mazu grupu un jaunā pāra bildes uz neitrāliem vai mākslīgi radītiem foniem. Fotosalonos cilvēku skaits, kuri var bildēties vienlaicīgi, ir ierobežots. Ja  Jūs vēlēsieties fotosalonā iegriezties ar visiem 50-100 viesiem, iesaku pārliecināties vai salonā šāds cilvēku skaits būs iespējams. Vēlos piebilsts, ka fotografēšanās salonā aizņems aptuveni 1-2 stundas. Ja Jūs vēlaties iegriezties fotosalonā uz 30 min tad rezultāts varētu būt ļoti skops vai arī pieredze rāda, ka fotosalona fotogrāfs Jūs neatlaidīs ātrāk par stundu, jo fotografēšanās salonā prasa laiku. Salona fotografēšanu iesaku rīkot ziemas sezonā, kad laika apstākļi ir ļoti mainīgi un paliek tumšs jau ap 16.oo, tāpēc fotosalonā var veikt svarīgākās bildēšanas, neskatoties uz laika apstākļiem.
    Vēl interesanta ekstra kāzās ir fotosalona uzstādīšana banketā jeb vakara daļā, bet jārēķinās ar papildus izmaksām.

Papildus pakalpojumi

    Fotogrāfi dažkārt piedāvā ne tikai bildēšanas pakalpojumus, bet arī ar to saistītas papildus ekstras par papildu samaksu:

  • Bilžu apskate kāzu banketā. Šim nolūkam fotogrāfs ņem līdzi portatīvo datoru un projektoru. Banketa laikā slaidšovā rāda nobildēto. Šādu iespēju iesaku izmantot, ja nav vakara vadītāja un bankets būs mierīgā gaisotnē, ko slaidšovs tikai papildinās, bet ne novērsīs uzmanību.
  • Bilžu izdruka kāzu laikā. Šim pakalpojumam fotogrāfs ņem mazu pārnēsājamu printeri un portatīvo datoru. Cena par pakalpojumu var būt konstanta vai arī par izdrukāto bilžu skaitu. Piemēram, visi dienas laikā bildējās ar jauno pāri, un banketa laikā iegūst jau gatavas izdrukātas bildes.
  • Fotogrāfs piedāvā izveidot foto grāmatu pēc kāzām. Cena šādam pakalpojumam būs augstāka nekā Jūs paši veiksiet foto grāmatas bilžu atlasi, noformēšanu un pasūtīšanu. Ja Jums sagādā problēmas bilžu atlase un ir laika trūkums noformēt pašiem grāmatu, tad Jūs varat izmantot šo piedāvājumu.
  • Fotogrāfs piedāvā izmantot papildus apgaismojumu. Šāds piedāvājums ļauj fotogrāfam radīt atšķirīgas bildes, radot salona tipa gaismas efektu ārpus salona. Fotogrāfs var piegaismot slikti apgaismotās telpās un radīt mīkstas gaismas efektu baznīcās, svinību vietā. Šo pakalpojumu iesaku izvēlēties ziemas sezonā, kad ļoti ātri paliek tumšs. Bieži šis apgaismojums ir nesalīdzināms ar fotoaparāta zibspuldzi.
  • Kā interesantu rotaļu, ko var izmantot bez fotogrāfa, ir nopirkt vienreiz lietojamos fotoaparātus vai jaunās paaudzes polaroid kameru, kuru var novietot viesiem uz galdiem un piedāvāt visiem fotografēties ar tiem.

Fotogrāfiju arhivēšana

    Uzziniet vai jūsu fotogrāfs pēc kāzām pats arhivē (saglabā) bildes savā arhīvā. Var gadīties daudzas nelaimes, kuru rezultātā Jūs varat pazaudēt savas kāzu bildes. Suns var sagrauzt disku, datora atmiņa var tik bojāta vīrusu vai citu darbību rezultātā. Tapēc ieteicams pašiem izveidot datu vai bilžu kopijas un noglabāt tās citā vietā. Atceraties, ka disku vidējais mūžs ir 5-10 gadi. Atmiņu kartes un zibatmiņas mēdz pazust vai dati tiek pārrakstīti. Datora iekšējie diski mēdz salūzt. Drukājiet bildes biežāk un dalaties ar tām!

Konvejers vai individuāla pieeja

    Izvēloties fotogrāfu, ja ir tāda iespēja, apskataties tā kalendāru, lai pārliecinātos vai fotogrāfs nebildē 3-4 kāzas nedēļa. Kāzu fotografēšana ir diezgan smags darbs, pēc kura ir vajadzīga atpūta. Un pat gados jauns cilvēks var būt noguris pēc šāda veida maratona skrējiena.

Kāzu ceremonija ārzemēs

    Ja Jūs nolēmāt kāzu ceremoniju (salaulāšanos) veikt ārzemēs un pēc tam ir ieplānota pastaiga ar ārzemju fotogrāfu, tad ieteikums ir ņemt līdzi fotogrāfu no Jūsu valsts, jo

  • Izmaksas būs līdzīgas vai pat lētākas
  • Komunicēšana būs vieglāka
  • Un galvenais aspekts ir bilžu vērtība. Ārzemju fotogrāfs pastaigas brīdī būdams tur jau simtām reižu bildēs viņam ierakstos kadrus, bet Jūs būdami jaunā vietā pievērsīsiet savu uzmanību pavisam citām vietām, kas vietējam fotogrāfam liksies ikdienišķas un parastas (to var salīdzināt vērojot ārzemju tūristus, kas fotografē Rīgā pavisam parastas un ikdienišķas lietas priekš mums.) Ja Jūs ņemsiet fotogrāfu no savas valsts, viņš pievērsīs savu uzmanību tām pašām lietām, kuras interesēs arī Jūs.

Kur meklēt kāzu fotogrāfu

    Kāzu fotogrāfu mājaslapas mainās, tāpēc labākais palīgs ir google.lv, tikai pamainiet dažādībai atslēgas vārdus. Nākošā lapa, ko iesaku apmeklēt ir Latvijas Kāzu Fotogrāfu Asociācija - www.lkfa.lv , kurā ir biedru saraksts. Tajā es ieteiktu iepazīties ar katru fotogrāfu un apskatīt to mājaslapas. Kā arī ir interesants krievu resurss mywed.ru, kur var izvēlēties fotogrāfus no citām valstīm, tajā skaitā no Latvijas. Ja ar to nav gana, varat aplūkot šos linkus precos.lv un ss.lv. Ja kāds ir īpaši prasīgs foto gurmāns, tad noderēs www.wpja.com.
 

Termiņi

    Bilžu atdošanas termiņš atkarīgs no kāzu intensitātes, fotogrāfa apstrādes manieres un noslogojuma. Esiet gatavi, ka fotogrāfs var nepaspēt atdot bildes solītaja termiņā, jo lielākais darba apjoms ir tieši bilžu apstrāde (ja fotogrāfs to dara). Ja kāzas ir maziņas vai arī mazāk aktīvas, tad bilžu skaits ir mazāks un apstrādes patērētais laiks arī mazāks, bet dažreiz ir ļoti aktīvas kāzas ar daudz bildēm un apstrāde var ievilkties. Fotogrāfs vienmēr pasaka aptuveno termiņu, jo viņš nevar paredzēt cik bildes sabildēs. Arī apstrādes sākumā fotogrāfs nevar īsti prognozēt beigu termiņu, jo ir bildes kuras prasa apstrādē dažas sekundes un ir bildes, pie kurām jāsēž stundas. Esiet pacietīgi, neplānojiet kāzu bilžu skatīšanos kamēr neesat saņēmuši bildes. Viss labais nāk ar gaidīšanu.

Dzeramnauda jeb tip

    Ja fotogrāfs ir patiešām Jūs iepriecinājis ar bildēm, nekautrējaties atstāt tipu jeb dzeramnaudu (šis vārds skan briesmīgi).

Noslēgums

    Neatstājiet fotogrāfa meklējumus un rezervēšanu uz pēdējo mirkli. Noskaidrojiet no Jums interesējošā fotogrāfa visu : cenas, laikus, datumus, ko Jūs saņemsiet, kad saņemsiet, utt. Noslēdziet līgumu vai vismaz izveidojiet epastā saraksti ar fotogrāfu ar sev interesējošiem jautajumiem un atbildēm. Norunājiet arī bilžu izmantošanas tiesības pēc kāzām, jo, ja klients fotogrāfam neļaus izmantot bildes pēc kāzām, piemēram, fotogrāfa portfolio, konkursos vai izstādēs, var gadīties, ka daudziem fotogrāfiem daļēji zūd motivācija radīt neaizmirstamas bildes, kuras nedrīkstēs rādīt. Fotogrāfi ir māklsinieki, kuru darba augļi ir izsteiksmīgas bildes.
    Neizvēlaties pirmo fotogrāfu ko ieraugat, neizvēlaties citu cilvēku gaumes un garšas, meklējiet to, kas ir tuvāks Jūsu gaumei un sirdij. Atcerieties, ka kāzu bildes ir taustāmās atmiņas no kāzām.

Fotogrāfs Andrejs Zavadskis


Komentāri

10.Ilgis  2016-06-16 09:55:06
Neisaku Art?ru Baliko, bildes bij? p?rs?tin?tas un nekvalitat?vas :(
9.Antons  2015-06-08 15:07:12
Nu j?izv?las t?ds kas maci?am st?v blakus.
8.Kumo  2015-05-02 11:48:22
Mums diez gan nepaveic?s ar fotogr?fu, t?ds neakt?vs- grib?j?m k?du nestandarta bildi, rosin?j?m idejas, bet vi?? tikai n?, n?- rezult?t? vis?s bild?s visi poz? un st?v rindi?? vai puslok? :(
7.k�zu bildes  2014-12-19 09:27:29
K?zu fotogr?fs ir j?izv?l?s p?c bild?m !
6.Parfum  2014-12-06 11:00:48
Manupr?t, liel?kais apsurds ko var izdar?t ir pa?emt l?tu un sliktu fotogr?fu vai pa?iem bild?t, gatavojos k?z?m un 'loti pal?dz?ja ?is raksts, paldies.
5.Berija  2014-11-30 20:25:39
Fotogr?fu izv?l?ties ir TIK gr?ti! Zinu tikai vienu, ka fotogr?fam j?b?t uzticamam- ?ogad draudzenei fotogr?fs k?zu r?t? pazi?oja, ka neierad?sies- t? ir piln?gi neapskau?ama situ?cija :(
4.Normunds  2014-10-17 09:12:35
Zanes samierinasies vai priecasies visu muzu, bet vinu viri ieskatisies albumos reizi 10 gados, ja vispar. Vispar skiet, ka velme teret naudu kazam un ari bildem lielakoties ir tomer sievietem, attiecigi tas astpogulojas gan fotografijas, gan procesa kopuma.
3.Juris  2014-10-13 19:54:50
Ar fotogr?fu ir t?pat k? ar ?trajiem kred?tiem, ja esi gudrs tad veiksi izp?ti un izv?l?sies lab?ko/l?t?ko ar atbilsto??m proporcij?m protams... Raksts tie??m noder?gs, lai veicas tiem kas tais?s prec?ties :)
2.kaspars  2014-10-12 01:19:41
nopietni??? come on! Fototehnikas bud?ets Fotogr?fa l?menis <500? Fotogr?fs ir ieg?d?jies pa?u l?t?ko foto kameru, kas nor?d? t? neprofesion?loit?ti un nekompetenci k?zu fotogr?fij?. Uzticam?ba 1%. 500-1200? Fotogr?fs ir ies?c?js. Esiet ?oti uzman?gi pie ??da fotogr?fa izv?les. Fotogr?fs ir tikai sava ce?a pa?? s?kum?. Uzticam?ba 5% 1200-2000? Fotogr?fs ir ieg?d?jies pa?u minimumu, lai kaut cik kvalitat?vi fotograf?tu k?zas. Uzticam?ba 30% 2000-3000? Fotogr?fam ir pietieko?i laba tehnika, lai veiktu k?zu fotograf??anu. Uzticam?ba 70% 3000-5000? Fotogr?fs ir labi ekip?ts k?zu fotograf??anai. Uzticam?ba 80% 5000-10000? Fotogr?fs ir izv?l?jies ?oti labu foto tehniku savam darbam. Uzticam?ba 90% 10000-20000? Fotogr?fs ir izv?l?jies lab?ko digit?lo fototehniku savam darbam, k?da pieejama tirg?. Uzticam?ba 99%
1.Zane  2014-10-04 15:09:15
Paldies, Andrej, izlasot Tavu rakstu p?rliecinos atkal un atkal, ka daudzi pazi?as ?oti pavir?i attiecas uz fotogr?fa mekl??anas procesu un p?c k?z?m no??lo, ka nav tam velt?ju?i pietiekami daudz uzman?bas. K?zu ?dienu ap?d?si, muzikantus noklaus?sies, bet ar bild?m b?s j?samierin?s visu m??u.
 

Vards*
Epasts* (epasts netiks publicēts)
Mājaslapa
Komentārs*
Komentāros linki ir neatļauti
Cik ir viens saskait�t kop� ar nulle = * (ar vārdiem)
* Obligātie lauki

 

 
  Copyright Andrejs Zavadskis©
Bez autora atļaujas pārpublicēt aizliegts


0.0021340847015381

2023-02-20 18:22:29

 

0.00093197822570801