BLOG
 

 

85mm un boke

Interesants tests par vairākiem Nikon 85mm objektīviem. Testēju arī Petzval lēcu un Helios 40-2-H, abi uz nikon bajonetes. Pievērsu vairāk uzmanību atvērtajām diafragmām, asumam un boke.

85mm jeb ideāls portretnieks

Gandrīz katra fotogrāfa solis, pēc kit objektīva, ir 50mm. Tad kad ar to ir gana paspēlēts, nākamais plāns ir iet vai nu platāk, vai šaurāk. Tie kas bildē vairāk dabu skatās uz platākiem objektīviem, bet tiem, kas aizraujās ar portretu fotografēšanu skatās uz 85mm vai šaurākiem objektīviem. Šoreiz apskatīsim veselus septiņus 85mm objektīvus, kurus var iegādāties ar Nikon bajoneti ar pilna kadra matricas jeb fullframe. Varēs aplūkot arī testa bildes. Man personīgi vairāk intersē cik tad kvalitatīvi objektīvs strādā ar atvērtu diafragmu, cik tas ir ass, kāds ir fona zīmējums jeb boke (angliski bokeh).

Objektīvi

AF-S Nikon 85mm f/1.8 G (420 Eur)
Tirgū kopš 2012
Izmērs 80 x 73 mm
Svars 350g
Diafragmas lapiņas 7
Filtra izmērs 67mm
Minimālā fokusa distance 80 cm

+ Viegls, kluss, mazs, lēts.

- Boke mierīgs, nav f/1.4, lēnāks autofokus, aberācijas uz f/1.8

Vērtējums : 7+

Bilde Video

AF-S Nikon 85mm f/1.4 G (1300 Eur)
Tirgū kopš 2010
Izmērs 86 x 84 mm
Svars 595g
Diafragmas lapiņas 9
Filtra izmērs 77mm
Minimālā fokusa distance 80 cm

+ 1.4

- Boke mierīgs, nav ideāls asums ar f/1.4, lēnāks autofokus, dārgs, daudz aberāciju uz f/1.4

Vērtējums : 8

Bilde Video

AF Nikkor 85mm f/1.4 D  (1000 Eur)
Ražots 1995-2010
Izmērs 79 x 74 mm
Svars 560g
Diafragmas lapiņas 9
Filtra izmērs 77mm
Minimālā fokusa distance 85 cm

+ 1.4, ātrs, ideāls reportāžai, boke labāks

- nav ideāls asums ar f/1.4, padārgs, drīz nevarēs nopirkt jaunu un cena celsies

Vērtējums : 8 -

Bilde Video

AiS Nikkor 85mm f/1.4 (lietots ebay 600 Eur)
Ražots 1981-2006
Izmērs 72 x 80 mm
Svars 620g
Diafragmas lapiņas 9
Filtra izmērs 72mm
Minimālā fokusa distance 85 cm

+ 1.4, boke smuks, vismazākais no 1.4 objektīviem, kluss, ideāls filmēšanai

- manuāls, nav labs asums ar f/1.4, smags, grūti dabūjams, cena aug

Vērtējums : 7

Bilde Video

AiS Nikkor 85mm f/2.0 (lietots ebay 180 Eur)
Ražots 1977-1995
Izmērs 64 x 61 mm
Svars 312g
Diafragmas lapiņas 9
Filtra izmērs 52mm
Minimālā fokusa distance 85 cm

+ boke smuks, vismazākais un vieglākais no objektīviem,
ideāls filmēšanai, ideāls filmiņu kamerai

- manuāls, nav 1.4

Vērtējums : 7 -

Bilde Video

Helios 40-2-H 85mm f/1.5 (jauns ebay 450 Eur, jauns Krievijā 200 Eur)
Atsāka ražot 2012 gadā ar Canon un Nikon bajoneti.
Izmērs 96 x 82 mm
Svars 880g
Diafragmas lapiņas 10
Filtra izmērs 67mm
Minimālā fokusa distance 85 cm

+ smuks boke, 1.5, gludi mainās diafragma, var noderēt filmēšanai

- viss lielākais un smagākais, manuāls, neērta manuālā fokusēšana

Vērtējums : 6 -

Bilde Video

Petzval Lense 85mm f2.2 (jauns 550 Eur)
Izgudrots 1840. Atsākts ražot 2013 un pielāgots 35mm formātam.
Izmērs 110 (ar blendi) x 70 mm
Svars 700g
Diafragmas lapiņas 1
Filtra izmērs 67mm
Minimālā fokusa distance 100 cm

+ boke viss asākais un agresīvākais, vismazākais un vieglākais no objektīviem,
ideāls filmēšanai, ideāls filmiņu kamerai

- manuāls, nav 1.4, diafragma mainās ar ieliekamu plāksnīti, bez blendes izskatās smieklīgi,
vissliktākais asums pie atvērām diafragmām, domāts bildēm ar centrālo kompozīciju, paliels un pasmags.

Vērtējums : 7 -

Bilde Video

Testēšana

    Gribas nedaudz piebist par testēšanu. Objektīvi viss labāko asumu dod ar diafragmu f/4 un f/5.6. Atverot diafragmu līdz f/2.8 asums joprojām saglabājas labs, bet ejot tuvāk f/1.4 asums un kontrasts pasliktinās. Parādās vairāk aberāciju, zūd kontrasts un asums. Tapēc vienmēr asums uz f/1.8 būs labaks nekā uz f/1.4. Gandrīz visiem objektīviem uz f/1.4 veidojas tāda kā pļura vai migliņa. Objektīvu ražotāji mēgina no tās atbrīvoties vai uzlabot, bet tas krasi iespaido cenu un objektīva lielumu. Mani pašu neintesē asums uz f/2.8, jo tas ir puslīdz labs gandrīz visiem objektīviem. Testu mērķis ir tieši testēt uz atvērtajām diafragmām, kas parāda ražotāja līmeni un jaunākos sasniegumus optikā.

Asums

    Pirmais pie kā ķeramies ir asums. Nedaudz grūti novērtēt asumu objektīviem ar dažādām maksimālajām diafragmām, bet mēģināsim. Zemāk ir parādīti izgriezti fragmenti, no pirmā testa. Testā pieminēts termins aberācijas, kas nozīmē zaļu un violetu nokrāsu izgaismotās kontūrās, kurām tur nav jābūt. Ar krāsām atzīmēti objektīvi ar līdzīgu diafragmas atvērumu. Katram objektīvam ielieku vērtējumu 10 baļļu sistēmā. Var droši lejupielādēt testa bildes gan izgrieztos fragmentus, gan pilnos kadrus no Nikon D800e

 

AFS Nikon 85mm f1.8G AFS Nikon 85mm f1.4G AF Nikon 85mm f1.4D AiS Nikon 85mm f1.4 AiS Nikon 85mm f2.0 Helios 402H 85mm f1.5 Petzval Lense 85mm f2.2
Labs asums, bet padaudz
aberāciju.
Labākais asums uz 1.4 Nedaudz vairāk
pļurīguma
nekā G versijai.
Asums jau pazūd Mazāk aberāciju, bet
asums sliktāks kā 1.8G
versijai
Minimālas aberācijas, bet
sliktākais asums. Bildei
zaļgans brūna nokrāsa
Aberāciju praktiski nav,
asums slikts
8 8 7 5 6 5 4

Varam secināt, jo modernāks un jaunāks objektīvs, un arī dārgāks, jo asāka bilde, bet vēl tāls ceļš ejams, jo bieži uz atvērtām diafragmām parādās diezgan daudz aberāciju un asums nav perfekts. Var redzēt, ka vecajiem Nikon objektīviem ir pļurīgums pie atvertām diafragmām. Pļurīgums jau pilnībā pazūd vecajiem objektīviem pie f/4 un jaunajiem f/2.8. Gribas pieminēt, ka Petzval objektīvam ir izteikts asums pa centru, un sava effekta dēļ ir ieteicams ar to bildēm centrālas kompozīcijas.

Bokeh

    Boke tests ir subjektīvs, jo balstās uz patīk vai nepatīk. Boke jeb bokeh ir ārpus asuma (focusa) zonas neasais zīmējums. Jo lielāks diafragmas skaitlis, jo iespaidīgāks boke, jeb tā aplīši ir lielāki, bet pašu aplīšu formu un asuma robežu nosaka optikas uzbūve. Boke var būt ļoti griezošs un ass, vai otrādi ļoti mīksts un miglaini sapņains. Man personīgi patīk ass un uzkrītošs, bet tas var arī traucēt. Viss atkarīgs no sižeta un bildējamā objekta. Zemāk analizēti izgriezti laukumi no otrā testa. Apmeklētjo testa lapu var lejupielādēt pilnas izšķirstpējas bildes, lai vieglāk apskatīt rezultātus.

AFS Nikon 85mm f1.8G AFS Nikon 85mm f1.4G AF Nikon 85mm f1.4D AiS Nikon 85mm f1.4 AiS Nikon 85mm f/2.0 Helios 402H 85mm f1.5 Petzval Lense 85mm f2.2
Mierīgs boke ar izplūdušiem kontūriem Mierīgs boke ar
lielākiem riņķīšiem
Nedaudz asāks boke
nekā G versijai
Boke forma izmainās.
Nedaudz asāks
 par D versiju
Asāks par 1.8G versiju Līdzīgas formas kā
Ais 1.4,bet vēl asāks
un izteikstāks
Viss agresīvākais un
asākais boke
5 6 6+ 7 7 8+ 9+

Kā redzam boke asumu nevar nekādīgi savienot ar objektīva fokusa asumu, diemžēl. Jo vecāks objektīvs, jo smukāk un asāk tas zīmē nefokusa zonā.
Testējot saskāros ar dīvainību, ka AiS objektīvu redzes leņķis atšķiras ar D un G sērijas Nikon objektīviem. AiS objektīvi ir nedaudz pietuvinātāki, liekas, ka 85mm ir kādi 90mm īstenībā, tapēc testa bildēs var būt sajūta, ka boke riņķīši ir lielāki.

Petzval Lense

    Pašu Petzval objektīvu izgudroja 1840 un lietoja lielajām kardāna filmu kamerām. Šo objektīvu zīmējums kļuva leģendārs, jo tas veido apļveida boke zimējumu, kas apbur. Petzval objektīvi kļuva grūti pieejami un dārgi. Vecie maksāja ebayā ap 1500 Eur un to pārtaišīšana uz Nikon vai Canon bajoneti bija piņķerīga. Līdz 2013 gadā es pamanīju kickstarter projektu, kurš vāca naudu, lai palaistu Petzval objektīva ražošanu priekš Nikon un Canon kamerām:


Kickstarter projekts savāca 3379 gribētājus, kas ieguldīja 1.396.149$ šajā projektā, lai tas īstenotos. Lēcu var iegādāties www.lomography.com vai Petzval projekta lapā.
    Runājot par Petzval lēcu, tā ļoti smuki zīmē saulainā laikā, bet kad ir apmācies, to pat nevelku ārā. Iesaku to lietot centrālajām kompozīcijām, jo asums visslabākais ir centrā un boke aplīši veido ieapaļu virzību. Lūk daži mani piemēri:

    Ar šo lēcu ir ērti un ātri manuāli fokusēt, bet uz atvērtās diafragmas dažreiz ir grūti trāpīt asumā. Diafragmas mainās ieliekot objektīvā diafragmas plāksnītes ar caurumiem, kas nav tik parocīgi un ātri. Pati lēca rada cilveku izbrīnu un intersei izskata dēļ. Labs veids kā sākt sarunu par fotogrāfiju. Ir iespēja arī nopirkt melnu, bet tā ir dārgāka. Neesmu redzējis asāku boke par šī objektīva zīmēto.
    Video, kur parādu kā mainās boke fokusējot ar Petzval lēcu ar atvērtu f/2.2 diafragmu.

Helios 40-2

    Helois 40-2 objektīvs ir padomju leģenda. Diemžēl filmu laikos tas nebija tik populārs, jo maksāja dārgi, daudz svēra un bija liels, kā arī filmu laikos grūti bija trāpīt asumā uz atvērtu diafragmu, digitalajā ērā mēs varam nofočēt vairākus variantus nebaidoties, ka izbeigsies atmiņu karte. Šim objektīvam arī piemīt leģendārs boke un softiņš jeb migliņa. Citi to sauc par gļuku un uzskata, ka šī migliņa ir nesmuka un ir brāķis, citi uzskata, ka šis neasums rada 3D apjomu  un smuku sapņainību, un veco laiku sajūtu bildēs. Migliņa man pašam nepatīk, bet radītais boke ļoti patīk. Objektvīs ir ļoti smags un paliels. Viss neērtākais objektīvs manuāli fokusējot. Filmētājiem patiks, jo diafragma verās ciet bez pārlekšanām, kā tas notiek citiem objektīviem.
    Esiet arī uzmanīgi pērkot Helios ar savu oriģinālajo bajoneti (lēcas kontakts). Ja nopirksiet Helios objektīvu ar 42mm vītni (oriģinālo) un uzliksiet uz Nikon fotoaparāta ar pāreju, Jūs nevarēsiet fokusēt līdz bezgalībai, vai arī būs citi ierobežojumi fokusa distancē, jo mainās objektīva attālums līdz fotokameras matricai. Testā Helois un Petzval lēcas ir ar Nikon bajoneti.
    Kā arī Helois 40-2 objektīvs nezīmē smuki boke riņķīšus pie aizvertām diafragmām. Bokē zaudē apļveida formu un kļūst ar katru diafragmas pakāpi ar vien daudzstūraināka. Piemērs, ar diafragmu 2.8.
    Diemžēl Helios lēcu kaujas apstākļos neesmu notestējis. Kā nobildēšu ko interesatu tā uzreiz ielikšu. Pagaidām variet apskatīt testa bildes galerijās.
    Iesaku to pirkt jaunu no ražotāja mājaslapas shop.zenit-foto.ru

Nikon AiS

    Nikon manuālie AiS objektīvi man ļoti patīk. Objektīvu izturības, izmēra, boke, zīmēšanas krāsu dēļ. Manuāli fokusēt tos ir ļoti viegli. Uz filmu kamerām fokusēšana nerada problēmas, jo tajos ir iebūvēts fokusēšanas stikliņš jeb focusing screen. Ar digitālajiem ir nedaudz grūtāk. Ir doma savam Nikon Df ielikt kādu no šādiem fokusēšanas ekrāniem, lai būtu vēl ērtāka fokusēšana. Ja jābildē priekš sevis ikdienas un ģimenes bildes, labprāt izvēlos AiS, nevis G vai D Nikon objektīvi.
    Kā arī vairāki Nikon AiS objektīvi ir kā naudas investīcija, jo tie cenā tikai aug. Leģendāros AiS objektīvus nopirkt paliek ar vien grūtāk.

Video

    Ja ir vēlme iegādāties 85mm objektīvu filmēšanai, tad secinu, ka super asums un kvalitāte priekš video nav vajadzīga, bet griezīgais boke var tikai palīdzēt mākslinieciskajām izvirtībām. Kā arī auto fokuss īsti nav lietojams, dēļ skaļuma un neprecizitātes. Jaunākie un modernākie objektīvi ir arī paskaļi manuāli fokusējoties, jo caur bodiju nodod skaņu. Pārsteidza AiS objektīvu gludums, klusums un ērtums manuāli fokusējot. Pirmajā tabulā pie katra objektīva ir "Video" links ar katra objektīva darbību fokusējot gan manuāli, gan ar Nikon D750 autofokusu.
    Nofilmēju kā katrs objektīvs uzvedās fokusējot gan ar auto režīmu, gan manuāli: AF-S Nikon 85mm f/1.8 G, AF-S Nikon 85mm f/1.4 G, AF-S Nikkor 85mm f/1.4 D, AiS Nikkor 85mm f/1.4, AiS Nikkor 85mm f/2.0, Helios 40-2-H 85mm f/1.5, Petzval Lense 85mm f2.2.

Secinājumi

    Tests ļoti labi parāda kā Nikons attīstās 35 gados. AiS lēcas, kuras ražoja no 1980-2000. Tad nāca autofokuss un parādījās Nikon D versija 2000-2010. Un tad pēdējos gados nāk Nikon G sērija, kur tiek uzlabotas lēcas ar dažādiem pārklājumiem (Nano Crystal Coat) un kluso autofokusēšanas motoru (Silent Wave Motor), tādā veidā cīnoties ar kvalitāti un ērtumu. Ar katru paaudzi paši stikli paliek lielāki, un, lai optimizētu svaru, metāla konstrukcijas daļēji tiek nomainītas uz izturīgu plastiku. Pārsteidz tas, ka Nikon AiS objektīvi ir tik iecienīti, ka tos joprojām ražoto! Uz doto brīdi Nikons ražo 8 manuālos objektīvus (diemžēl 85mm nav starp tiem). Kāpēc joprojām ražo ? Pirmām kārtām esmu pamanījis, ka šo objektīvu krāsu nodoša ir nedaudz dzīvāka kā modernajām lēcām. Krāsas ir piesātinātākas un nedaudz kontrastainākas. Kā arī boke zīmējums daudziem cilvēkiem patīk. Cilveki bieži dod priekšroku bilžu noskaņai nevis perfektam asumam. Bilžu noskaņu mēs jūtam arī 10x15cm izdrukā, bet asumu varam novērtēt tikai palielinot bildi vai izdrukājot to lielu. Kā arī objektīvi ir mazāki un kalpos daudz ilgāk par autofokusa objektīviem.
    Moderniem mūsdienu Nikon objektīviem tiek uzlabots asums uz atvērtām diafragmām, bet aberācijas diemžēl paliek :(. Boke arī kļūst vienmuļš un neizteiksmīgs, salīdzinot gan ar vecajiem Nikon manuālajiem objektīviem, gan ar Helios un Petzval objektīviem. Ir jāsaprot priekš sevis, kas īsti ir vajadzīgs. Fokusēšanas ātrums, asums vai boke? Neviens no objektīviem neapvieno visas trīs šīs vērtības. Nikon G sērija ir ļoti asa, D versija ir ļoti ātra, bet AiS versija viss smukāk zīmē boke. Runājot par ātrumu, kad iegādājos pirmo G versijas objektīvu, biju izbrīnīts, ka tas strādā nedaudz lēnāk fokusēšanas ātrumā uz Nikon Pro bodijiem. Nikon G versijai klusais fokusēšanas motors ir iekšā objektīvā, bet D versijai fokusēšanas motors atrodas foto kamerā, un tiek nodots caur skrūvi (kardāna tipa). Tapēc, jo dārgāka kamera, jo labāks tai savs autofokusēšanas motors. Nikon D sērijas objektīviem ir šāda skrūve uz bajonetes un pašai kamerai ir šāda skrūve. Pateicoties šajām skrūvēm D sērijas lēcas fokusējas. Daudzām iesācēju kamerām šī motora nav vispār, tapēc jābūt uzmanīgiem iegādājoties D sērijas objektīvus. Lūk video tests, kas parāda, ka D sērijas objektīvi fokusējas ātrāk uz profesionālām kamerām. Pats ātrākais 85mm objektīvs skaitās Nikon 85mm f/1.8 D.
    Aktuāls jautājums paliek, ko dod f/1.4 ? Ja nav jābildē tumšās telpās un naktī, tad mierīgi var iztikt ar f/1.8. Diafragma 1.4 ļaus nedaudz vairāk sablūrot fonu, kamerai būs vieglāk nofokusēties tumšajos apstākļos, jo tiek vairāk gaismas uz autofokusa sensoriem. No f/1.4 mīnusiem var uzskatīt objektīvu dārgumu, lielumu un svaru, kā arī būs vairāk jācīnās ar pēcapstrādi ņemot nost aberācijas. Adobe Lightrooms palīdz cīnīties ar aberācijām, bet ne vienmēr tās var noņemt.
   
    DxoMark tests parāda, ka Nikon G versijas f/1.4 un f/1.8 ir gadrīz vienādas. F/1.4 versijai ir nedzaudz lielaka izšķirtspēja un nedaudz vairāk aberāciju. Nikon D versija joprojām ir laba un pie lielākām diafragmām, ja fotokameras mega pikseļu skaits ir zem 23,  atšķirības nejutīsiet.



Ir vēl dažas alternatīvas, kuras es nevarēju dabūt šim testam. Tas ir ļoti labais Samyang 85mm f/1.4, kurš pēc pļurīguma uz f/1.4 ir ļoti līdzīgs Nikon G sērijai, bet bez aberācijām. Piemēru var apskatīt te. Samyang maksā aptuven 270 Eur jauns, bet atceramies ka tas ir manuāls objektīvs.
Vēl viena alternatīva, kas jau klasificējas kā top hi-ends ir Carl Zeiss Apo Planar Otus 85mm f1.4, kurš diemžēl ir arī manuāls un maksā pie 3500 Eur. Tas ir optikas šedevrs, bet diemžēl man nesasniedzams. Pieļauju, ka par šo cenu Jūs iegūsiet lielisku objektīvu, kurš iemieso gan lielisku asumu, gan smuku boke, gan minimālas aberācijas, bet cena kož pirkstos :)

Ieteikumi

    Ja Tavā priekšā ir jāizvēlas 85mm objektīvs, tad jāsaprot, kas Tu esi un ko gribi bildēt ar to. Ja esi profesionālis un lieto augstas izšķirtspējas Nikon kameras (24, 36mpix vai vairāk), un ar to pelni naudu, tad kvalitāte ir pirmajā vietā un jāizvēlas tikai starp AF-S Nikon 85mm f/1.8 G un AF-S Nikon 85mm f/1.4 G. Te izvēle atkarājas gan no naudas, gan no vēlmēm. Ja bildē daudz studijā, tad ieteiktu 1.8 versiju. Ja nauda nav šķērslis un gribas kādreiz arī paspēlēties ar 1.4, tad jāņem 1.4.
    Ja esi reportieris vai bildē daudz kāzas, un lieto pro bodiju, tad ieteiktu padomāt par AF Nikkor 85mm f/1.4 D vai AF Nikkor 85mm f/1.8 D versijām. Ar aizvērtu diafragmu tās daudz ko neatšķiras ar G versijām, toties ātrums fokusējoties bus jūtams.
    Ja esi amatiera vai hobija līmenī, un nav nekas pret manuālo fokušēšanu, tad iesaku apsvērt domu iegādāties kādu no AiS lēcām vai Samyang 85mm f/1.4.
    Helios vai Petzval ieteiktu pirkt kā papildus efekta lēcu, ja ir jau kāds no Nikon 85mm objektīviem. Šīs nav ikdienas lēcas, un kā pirmo 85mm es tās neieteiktu.

Testa bildes

    Lai uzrakstītu šo rakstu, veicu vairākus šo 7 objektīvu testus, un, ja kāds grib papētīt sīkāk liela izmēra failus, lūk galerijas linki:
Asuma tests -

Vertikāls asuma tests - īsā versija garā versija
Horizontāls bokeh tests 1 - īsā versija garā versija
Horizontāls bokeh tests 2 - īsā versija garā versija
Garajā testēšanas versijā papildus liku asumu uz bezgalību un uz maksimāli tuvāko iespējamo fokusu.
Testējot vienā brīdī likās, ka Helios ar kaut ko ir līdzīgs Petzval objektīvam, jo Helios un Petzval ražo vieni un tie paši - Zenit. Bija sajūta, ka uzliekot vienādas diafragmas, būs līdzīgs attēls, bet kļūdījos. Lūk tests visiem 7 objektīviem ar aptuveni f/2.0 diafragmu:
Vienādas diafragma tests
 

Padalies ar savu pieredzi ar 85mm objektīviem.


Komentāri

8.Reinis  2017-08-01 13:36:10
Var?tu kl?t piemest v?l Sigmu ART, gribu saprast vai ir v?rts aizst?t 85mm 1.4D
7.Labs san�cis  2015-07-03 17:41:52
Prieks, ka ar? sal?dzino?i l?t?kiem objekt?viem (zem 500 euro) ieliec 7, nevis k? da?os forumos, kur par labiem atz?st tikai tos, kas maks? virs 1 - 2 eiro.
6.Telma  2015-05-30 09:02:32
Paldies! Tik izsme?o?u rakstu neesmu las?jusi pat ang?u valodas pied?v?jumos! Liels paldies! T? tikai turpin?t!
5.fo�ers  2015-05-21 16:21:47
Dreef ?oti labi.
4.eirokrediti  2015-03-31 23:41:00
Paldies par noder?go rakstu!
3.makatanavs  2015-02-25 15:40:32
Nikon 85/1.4 G = 1.5tk $ Otus 85/1.4 = 4.5tk $ kvalit?te<=>?trums<=>cena Patika (kad bija) 85mm/1.2, ?oti labs asums pat pie 1.2 ja "nailed it", skaists bokeh, bet ne ?pa?i ?iper?gs AF un hromatisk?s aber?cijas manas domas, ka 85mm ART s?rijas Sigma dauzus izpog?s
2.jandars  2015-02-12 21:54:17
Labs ifo! Paldies!
1.Dreef  2015-02-12 00:12:34
Te var apskat?ties k? izskat?s Nikkor objekt?vu 100% cropi pret Otus cropu: 85/1.4 G https://www.flickr.com/photos/hhackbarth/15002464399/ Otus 85/1.4 https://www.flickr.com/photos/hhackbarth/15166213866/ Diena pret nakti. Tam d?ekam ir ar? 85/1.8 G notest?ts t?dos pa?os apst?k?os.
 

Vards*
Epasts* (epasts netiks publicēts)
Mājaslapa
Komentārs*
Komentāros linki ir neatļauti
Cik ir pieci saskait�t kop� ar nulle = * (ar vārdiem)
* Obligātie lauki

 

 
  Copyright Andrejs Zavadskis©
Bez autora atļaujas pārpublicēt aizliegts


0.002842903137207

2023-02-20 18:22:22

 

0.0014989376068115