BLOG
 

 

Kāpēc kāzu fotogrāfs ir dārgs prieks?

Bieži cilvēkiem ir aplams priekšstats, ka kāzu fotografēšana ir neliels ieguldījums spoguļkamerā un tālāk atliek tik pogu spaidīt un labas bildes pašas nāk ārā no kameras. Bieži sastopos vēl ar prastākiem uzskatiem un viedokļiem, ka kāzu fotografēšana ir nieka darbs, un vairāki brīnās, kā var nopelnīt vairākus simtus latu par vienas dienas darbu. Tur jau tad mēneša alga ir tūkstošiem desmitu Ls. Diemžēl šis priekšstats ir ļoti maldīgs un tāpēc gribēju uzrakstīt no kā ir atkarīgs kāzu fotogrāfa honorārs.

Laiks.

    Lielākoties cilvēki domā, ka kāzu fotogrāfa darbs beidzās ar bildēšanu. Diemžēl tas tā nenotiek un lielākais darbs kāzu fotogrāfam ir tikai priekšā. Bilžu apstrāde ir pats ietilpīgākais fotogrāfa darbs. Ja kāzu fotografēšana ilgst aptuveni 8-15 stundas, tad apstrāde var aizņemt 25-35 stundas. Kopā fotogrāfa darbs ir no 30-50 stundas. Ir vairāki fotogrāfi, kas apgalvo, ka apstrāde nav vajadzīga un piedāvā jau vakara gaitā pēc mičošanas  sarakstīt diskā bildes un atdot jaunajam pārim. Šāda veida darbs ir haltūra, jo digitāliem failiem apstrāde ir nepieciešama. Tāpēc šāda veida halturētāji var samazināt kāzu fotogrāfa izmaksas. Ja fotogrāfs lieto foto filmu, tad darbs ir daļēji atvieglots, jo visas korekcijas notiek laboratorijā drukājot ārā bildes. Bieži šis process foto filmai ir automatizēts.
    Jo kāzas ir lielākas pēc cilvēku skaita, jo vairāk būs aktivitāšu un vairāk fotogrāfam būs jābildē un jāapstrādā bildes. Tas arī paskaidro, kāpēc lielās kāzās fotogrāfs var prasīt vairāk naudas.

Tehnika.

    Nākošais lieta, kas ietekmē fotogrāfa cenu ir viņa tehnika. Kāzu fotogrāfam tehnikas kopsumma var būt no 1.000-20.000Ls. Jo fotogrāfam labāka un dārgāka tehnika, jo labāka ir bilžu kvalitāte un fotogrāfa iespējas. Daudzi fotogrāfi bildē kāzas ar diviem fotoaparātiem, kas garantē, ka fotografēšana turpināsies, ja viena no kamerām salūzīs, kā arī reportāžas fotografēšanā netiek zaudēti kadri dēļ objektīvu maiņas.  Šāda iespēja arī uzreiz padārdzina izmaksas un kopējo cenu. Ir fotogrāfi, kas strādā ar vienu objektīvu un vienu foto kameru, bet ir fotogrāfi kuri bildē ar divām kamerām un papildus tiek ņemtas  līdz pat 8 lēcām katra savam mērķim. Abu šādu fotogrāfu rezultāts būs ļoti atšķirīgs.

Pieredze.

    Fotogrāfa pieredze ļoti ietekmē fotogrāfa cenu. Ja fotogrāfs tikko ir sācis bildēt kāzas, tad viņa cena ir zemāka, lai piesaistītu vairāk klientus. Turpetim pieredzējušam fotogrāfam jau ir savs vārds un klienti nāks balstoties uz atsauksmēm un redzētām bildēm.

Piedāvājums.

    Cenu var palielināt arī fotogrāfa papildus pakalpojumu (daži pakalpojumi var arī būt iekļauti standarta paketē, ko piedāvā fotogrāfs)  :

  • Bilžu izdruka
  • Foto grāmatas vai foto albūma izveide
  • Studijas gaismu līdzi ņemšana
  • Projektora ņemšana, lai rādītu bildes pie kāzu galda
  • Foto printera lietošana kāzu norises laikā, lai izdrukātu kāzu bildes uz vietas
  • Slaidšova izveide
  • Fotogrāfam savs transports
  • Fotogrāfs ņem līdzi asistentu
  • Un citi piedāvājumi...

Pieprasījums.

    Kāzu fotogrāfa cenu ļoti ietekmē tā pieprasījums. Jo fotogrāfs ir pieprasītāks, jo cena ir augstāka. Tā bieži fotogrāfi kontrolē klientu plūsmu, lai saudzētu savi. Kāzu fotografēšana ir smags darbs, jo tas ietver sevī nepārtrauktu skraidīšanu ar smagiem fotoaparātiem un somām, kas pēc vairākiem gadiem var radīt redzes, plecu, mugurkaula un kuņģa problēmas. Tāpēc bieži pieredzējuši fotogrāfi neņem vairāk par vienām kāzām nedēļā, turpretī jaunie fotogrāfi var pat piekrist trijām kāzām nedēļā, jo nav saskārušies ar šīm problēmām.

Cena.

    Kas tad tiek iekļauts cenā :

  • Tehnikas amortizācija
  • Ceļš (transports, benzīns, taksis, utt)
  • Fotografēšana
  • Produkta noformēšana (atlase, apstrāde, drukāšana, utt)
  • Materiāls (diski, bildes, mapes, albūmi, foto grāmata, sūtīšana, utt)
  • Papildus piedāvājumi (kas var būt jau iekļauti standarta paketē)

Noslēgums

Šie visi faktori ietekmē fotogrāfa cenu, un tāpēc ir fotogrāfi, kas ņem par kāzu bildēšanu 50Ls, un ir, kas prasa 1000Ls. Iesaku uzzināt, kas tad ir iekļauts katra fotogrāfa cenā, kāda ir fotogrāfa pieredze.

 

 

Fotogrāfs Andrejs Zavadskis
https://zavadskis.photo/wedding


Komentāri

7.Valdis  2008-11-18 18:24:01
safotografēt vienas kāzas tieāām ir vismaz vienas darba nedēļas darbs, kur lielākais darbs ir pēc kāzām. ja nehaltūrē ar filmu, tad tas manuprāt ir 3x lielāks darbs nekā ar digitālo. tīstīāana, skanēāana(melnbaltajām arī putekļu tīrīāana), koriģēāana.. par tādu servisu reti, kurā ir spējīgs adekvāti samaksāt.. kvalitatīva kāzu fotografija uz filmas ir ekskluzīvs pakalpojums
6.ilze  2008-09-01 01:10:16
Piekriitu... tehnika+prasme+pieredze ir absoluutas nepiecieshamiibas shajaa biznesaa un lai gan Latvijaa 1000 latu liekas arpr'ats par bildeem arpus taas tas vareetu uzskatiit par supercenu....lai gan netruukst arii arzemees fotograafu ka uzbildees pa $100... vis jau atkariigs no klienta veelmeem, un maksaatspeejas
5.ilze  2008-09-01 01:00:05
Piekriitu... tehnika+prasme+pieredze ir absoluutas nepiecieshamiibas shajaa biznesaa un lai gan Latvijaa 1000 latu liekas arpr'ats par bildeem arpus taas tas vareetu uzskatiit par supercenu....lai gan netruukst arii arzemees fotograafu ka uzbildees pa $100... vis jau atkariigs no klienta veelmeem, un maksaatspeejas
4.JRJ  2008-07-08 23:51:25
Tehniskā kvalitāte vairāk no aparāta un objektīviem atkarīga. Vēl ar gaismu ja paveicās. Labākas bildes no dažādiem objektīviem (jo iespējas un galarezultāts katram savs), pareizas gaismas (tai skaitā mākslīgas), un pieredzējoāa fotogrāfa. Tā kā labas bildes ir tieāi atkarīgas arī no tehnikas, gan māksliskā kvalitāte gan tehniskā. Var fotogrāfēt ar spēcīgu kameru un kit objektīvu , tai laikā tas kuram būs spēcīgi objektīvi dažādi, uz lētākas kameras gala rezulats arī būs labāks ja pieredze ļaus to panākt. Tai paāā laikā laba kamera ļaus fotogrāfam ar labu pieredzi frogresīvāk strādāt. Reportāžā tomēr daudz notiek visai ātri un bieži fotogrāfs reaģē ātrāk nekā to dara viņa lētā kamera vai lētais lēnais objektīvs. Kvalitāte ir pilnībā atkarīga no visiem augstāk minētiem faktoriem.
3.andreart  2008-07-01 00:20:08
precīzāk būtu, jo dārgāka tehnika, jo vairāk iespēju.
2.Sapnix  2008-06-30 18:50:48
viss jau būtu ok, tikai es nepiekrītu tam ko tu rakstīji, par to, jo dārgāka tehnika, jo labākas bildes. Precīzāk varētu būt teikt tehniskā kvalitāte, bilžu kvalitāte tomēr vairāk ir atkarīga no èuja ņuhas un poņas; zināāanām un pieredzes. iedod idiotam tehniku par ntūkstoāiem un tāpat nekas tur labs nesanāks
1.stelam  2008-06-30 18:33:04
Нууу, ничего нового не рассказал :) Но вот особенность в том что те кто и не обрабатывает фотографии, зарабатывает деньги не плохо, народ то хавает :) От сюда и появляются бомбилы по 3-4 свадьбы в неделю :)
 

Vards*
Epasts* (epasts netiks publicēts)
Mājaslapa
Komentārs*
Komentāros linki ir neatļauti
Cik ir nulle saskait�t kop� ar pieci = * (ar vārdiem)
* Obligātie lauki

 

 
  Copyright Andrejs Zavadskis©
Bez autora atļaujas pārpublicēt aizliegts


0.013691902160645

2022-11-12 15:12:27

 

0.00076603889465332